Popis projektu

Kuchyně pozdního středověku

Papírová verze knihy už je sice beznadějně rozprodaná, ale můžete mít alespoň její elektronickou formu, kterou naleznete na stránkách nakladatelství Grada. ZDE

Kniha o jídle a vaření v Českých zemích období pozdního středověku. Dozvíte se v ní, jak vypadal všední a sváteční jídelníček, jaké nádoby a kuchyňské náčiní měla hospodyňka ve své kuchyni, kde nakupovala a s jakými problémy se musela vypořádat. Jaké byly stravovací návyky na panovnických a šlechtických dvorech a čím se chtěli měšťané vyrovnat šlechtě. Jakými tradicemi se řídila židovská kuchyně a jaká byla skladba jídla u venkovského a městského obyvatelstva. V knize jsou také zařazeny moderní přepisy dobových receptů.

Náhled knihy zde

O autorce

Mgr. Monika Černá – rozená Feyfrlíková

Je absolventkou oboru Historie – české dějiny v evropském kontextu na Univerzitě Karlově. Jako externistka působila také v Knihovně VHÚ a pracovala ve Státním okresním archivu Praha – východ. Nyní učí dějepis a pravidelně publikuje v historicky zaměřených časopisech. Badatelsky se zaměřuje na hmotnou kulturu a každodennost v pozdním středověku. Historii se věnuje i ve svém volnu v rámci reenactmentu a podílí se na organizaci kulturně-vzdělávacích akcí. Zbylý čas potom věnuje projektu Civitas Pragensis, reenactmentu v dalších historických obdobích a rodině.